Вівторок, 16.04.2024, 10:11

Собківський НВК - Вперед за знаннями!!!

Меню сайту
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
як ви ставитеся до солодощів
Всього відповідей: 8
Міні-чат
200
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Січень » 30 » Наша діяльність з національно-виховного напрямку
19:03
Наша діяльність з національно-виховного напрямку

У світлі останніх подій розвитку відносин у суспільстві та зміни пріоритетів виховання все гостріше постає питання правової грамотності учнів, які уже сьогодні є відповідальними громадянами нашої країни. Загальноосвітні заклади – це перші інстанції, які виховують патріотичне ставлення учня до країни, повагу до близьких, рідних, односельчан, до культурних та історичних традицій та звичаїв нашого народу. Педагогічний колектив Собківського НВК не є винятком, адже саме в стінах даного закладу сформувалися віддані своїй державі громадяни.

З початком роботи в даному закладі, мною, як педагогом-організатором було введено деякі альтернативні заходи, які мали на меті не лише вшанування культурних, історичних, духовних цінностей школяра а й на інформаційну просвіту в закладі. На превеликий жаль, даний підхід до формування світоглядної позиції учня не сподобався багатьом представникам педагогічного колективу, що стало причиною зміни позиції та видів роботи – виїзди за межі області чи району не вважаються  потрібними. Проте завдяки моїй ініціативі та підтримці класних керівників протягом 2013-2014 навчального року були здійснені наступні заходи:

1. Пропагування широкого використання прав, свобод, обов’язків людини і громадянина відповідно Конституції України (ст.. 58, 54, 53,23,24,28) та втілення  та втілення їх у корисні для розвитку особистості проекти:

  1. у написанні наукової роботи Малої академії наук (Герасименко Юлія, 11 клас);
  2. в роботі наукової регіональному конкурсі з українознавства для учнів 8-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів (Герасименко Юлія, 11 клас, 3 місце);
  3. у роботі ліги старшокласників (мікропроект «Забутий герой – мій ідеал», «Молоді обличчя», «Щоденник корисних справ»);
  4. у шкільних конкурсах: поети Черкащини,
  5. у районному етапі конкурсу юних поетів «Тарасовими шляхами» (Герасименко Юлія, 11 клас),
  6. у всеукраїнському проекті «Територія можливостей» (Черній Антон, 6 клас);
  7. у семінарах, літературних читаннях, шкільних конференціях.
  8. У під проекті «Знаю та реалізую свої права» (Дмитрик Анна, 9 клас – І місце на обласному рівні, м.Черкаси);
  9. У під проекті «Мій ідеал громадянина-патріота» (Забутий герой – мій ідеал, Марюга Вадим, 8 клас),
  10. Проект «Народні та родинні традиції мого краю» (Герасименко Юлія, 11 клас);

2. Протягом навчального року ми продовжували втілювати в життя волонтерські дії, спрямовані на виховання поваги, чуйності, доброти до інших та провели  з учнями наступні акції милосердя:

  • Захисти ветерана. Не будь байдужим.
  • Конкурс карикатур на захист лісу «Убивці лісу».
  • Акція «Збери однодумців! Прибери парк»
  • Участь у акції від Міжнародного благодійного фонду допомоги дітям, які мають рак та розсіяний склероз «Сильні духом».

3. З метою широкого розкриття аспекту роботи з учнями мною було написано декілька статей, висвітлених на семінарах та конференціях, в яких висвітлювалися проблеми роботи з учнями та головні аспекти розвитку особистості:

  • Всеукраїнська науково-дослідна конференція «Дослідницький компонент у діяльності загальноосвітніх навчальних закладів та позашкільних закладів освіти: ретроспектива та перспектива»(21.11.2013, Інститут обдарованої дитини, Київ)
  • Обласна науково-практична Інтернет-конференція «Актуальні проблеми підвищення відповідальності сім’ї за навчання і виховання дітей» (березень 2014,ЧОІПОПП, м.Черкаси );
  • Інтернет-семінар «Системний підхід у формуванні літературних здібностей учнів» (лютий 2014,ЧОІПОПП, м.Черкаси );
  • Регіональний науково-практичний семінар «Формування читацької компетенції учнів основної та старшої школи» (18.04.2014, УДПУ, м.Умань);
  • Міжнародна науково-практична конференці «Ідентичність особистості і групи: психолого-педагогічні та соціокультурні аспекти» (22.01.2014, м.Прага, Чехія).

4. З метою залучення талановитої молоді до розвитку літературної, художньої, наукової і технічної творчості, моральних інтересів (ст.. 54 КУ) учні Собківського НВК були залучені до участі у таких мистецьких заходах:

  • Обласна виставка ДПМ, присвячена 69-й річниці визволення України від фашистських загарбників;
  • Проведення майстер-класу для учнів НВК № 1, м.Умань;
  • Програма тренінгів та майстер-класів у рамках здійснення програми «Територія можливостей – розвиваємо регіон разом» (с.Урич, Державний Історико-культурний заповідник «Тустань», Львівська область) та інші.
  • Міжнародний фестиваль «5 доріг - це Україна», де було проведено низку майстер-класів та представлено навчальний заклад.
  • Всеукраїнська акція-фест «Млиноманія» (с. Печери, Вінницька область).
  • Регіональна виставка-фест до дня Незалежності України (м.  Корсунь-Шевченківськ).
  • Перший Всеукраїнський фестиваль «Шевченко фест» (с.Моринці)

5. З 2013 року для учнів було впроваджено проведення тренінгів з метою інформування учнів про шкідливі звички, зниження неосвіченості молоді про безкарність неправомірних дій, насильства, жорстокості та ін..:

  • «Ми маємо право на щастя – на життя»;
  • Зустріч-тренінг «Сім’я – ключ до щастя»;
  • Засідання круглого столу з елементами тренінгу «Живемо у мирі з собою і світом»;
  • ALCO – прекрасний світ можливостей.

6. Класними керівниками постійно проводяться різноманітні заходи із виховання правової грамотності серед учнів шляхом проведення бесід, лекцій, ігор, бесід з батьками, відео лекторіїв, рольових ігор та інших методів роботи.

7. З 2014-2015 навчального  року у зв’язку з трагічними подіями в Україні ми акцентували увагу на моральному аспекті виховання а саме:

1. Так, вчителем фізичної культури Аркушою Анатолієм Олексійовичем, було запропоновано розпочинати та закінчувати уроки фізичної культури із рівняння на прапор та виконання державного гімну України. Вчитель початкових класів, класний керівник 1 класу, Радавська Олена Миколаївна, разом із учнями запалюють свічку пам’яті, а Устенко Ліда Петрівна запропонувала учням 3 класу різноманітні флешмоби на тему вільної та єдиної України.

2. Вчителі-предметники задають міні-завдання для учнів на теми єдності, щоб ті могли проявляти глибокий патріотизм та гордість за Україну (Кузьменко В.О. провела флешмоб «Україна єдина!», Устенко Л.П. провела акцію «Україна в моєму серці», Пічкур І.Д. провела опитування «Моя Батьківщина Україна»).

3. У кожному класі встановлені куточки з українською символікою а на першому поверсі вже давно встановлений флагшток та куточок із символікою біля якого відбуваються святкові та тематичні лінійки. У дворі школи встановлений флагшток і синьо-жовтий прапор майоріє кожного дня для учнів та гостей НВК.

4.Учасники клубу за інтересами постійно поновлюють інформацію про видатних людей села, активно беруть участь у поетичних конкурсах (Петриченко Д., Черній О.), мистецьких конкурсах (Чабанов В.), разом із вчителем трудового навчання учні неодноразово взяли участь у акціях підтримки воїнів АТО: писали листи, малювали листівки, робили поробки, брали участь у благодійних заходах, збирали кошти.

Зараз ми розпочали масштабну роботу над кількома проектами, а саме:

  1. По  формуванню збірника «Наші герої» до 03 березня 2015 р. (с.Собківка)
  2. З підготовки поетичної збірки «Сльози Землі» до 20 лютого 2015 р. (Київ)
  3. З оформлення виставки «Життя – Тобі» до 20  лютого 2015 (Львів)
  4. Підготовка до конкурсу «Юні поети Черкащини»
  5. Створення збірки «Наша історія»
  6. Підготовка до Шевченкіади.

Звісно, це далеко не все, що ми робимо і не все на що здатні, проте, якщо хоча б п’ятеро учнів змінить свою позицію та ставлення до життя, оточуючих, світу та держави – ми на шляху перемоги.

 

 

Переглядів: 491 | Додав: Українка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]